Alle handelingen die je doet, elke gedachte die je hebt en elke beweging die je maakt heb je aangeleerd in de peutertijd. Tijdens deze periode maken je hersenen een grote sprong vooruit en leer je de meest uiteenlopende dingen. Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling is de ontwikkeling van sociale vaardigheden van je peuter. Als klein kind heb je nog weinig interactie met anderen. Het is voor een kind van twee ook moeilijk om te begrijpen wat een ander voelt of denkt. Als jouw kindje iets ouder is, dan gaat hij of zij leren om rekening met andere te houden.
Inlevingsvermogen
Een inlevingsvermogen zoals volwassenen hebben, moet bij een peuter nog ontwikkeld worden. Het is voor een kind van twee nog niet mogelijk om zich te verplaatsen in een ander, laat staan om rekening te houden met iemand anders. Als er meerdere kinderen van 2 jaar in 1 groep bij elkaar zijn, dan kun je dat ook goed zien. Ze spelen bijvoorbeeld nog niet veel met elkaar en zijn voornamelijk op hun eigen spel gericht. Inlevingsvermogen wordt ontwikkeld vanaf ongeveer een jaar of 3.
Verplaatsen in anderen
Een kind van 3 jaar leert te begrijpen hoe het is als iets anders gaat dan verwacht. De peuter leert ook dat andere kinderen andere behoeftes kunnen hebben en dat je bijvoorbeeld niet zomaar iets kunt afpakken. Door de bewustwording van deze gevoelens, is het mogelijk om zich een beetje te verplaatsen in andere. Dat kan ook gezien worden aan de manier waarop gedrag zich uit bij een kind van 3. Als een ander kindje moet huilen, dan zal de peuter bijvoorbeeld proberen om deze te troosten. Ook kan een driejarige hulp aanbieden als hij of zij ziet dat iets veel inspanning kost. Dat is het begin van de ontwikkeling van inlevingsvermogen.
Spelen met andere kinderen
Voor de ontwikkeling van belangrijke sociale vaardigheden, is het belangrijk dat kinderen kunnen samenspelen. Vanaf een jaar of 3 gaan kinderen vaak naar een peuterspeelzaal en veel kinderen gaan overdag naar een opvang toe. Ze komen daar in aanraking met andere kinderen die andere behoeften hebben dan zij. In deze periode kun je ook zien dat jouw peuter meer samen gaat spelen met andere kinderen. Het is niet meer individueel spelen naast elkaar, maar samen bijvoorbeeld een boekje lezen of met de blokken iets bouwen. Dat is onder andere ook mogelijk doordat een kind van 3 al een beetje kan samenwerken en zich een beetje kan verplaatsen in de ander.
Stimuleren van sociale vaardigheden bij je peuter
Als ouder kun je zelf ook actie ondernemen om de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van jouw peuter te stimuleren. Dat kun je doen door gebruik te maken van de onderstaande tips:
- Geef een complimentje als jouw kind zelf iets probeert te doen of als het kind iets zelfstandig gedaan heeft. Door het gedrag op deze manier te stimuleren, zorg je ervoor dat jouw kind de volgende keer hetzelfde doet;
- Geef je kind de ruimte om zelf te ontdekken. Door zelf op ontdekking te gaan, kunnen kinderen actiever en socialer worden. De krijgen hierdoor ook zelfvertrouwen;
- Leg uit wat gevoelens zijn en wat je voelt. Door dit te bespreken kun je een kind leren dat andere mensen ook gevoelens hebben. Ze kunnen emoties leren herkennen en daarop reageren;
- Een andere manier om de ontwikkeling van sociale vaardigheden van je peuter te stimuleren, is heel eenvoudig. Door zelf het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat jouw kind ook goed met anderen omgaat. Vertel altijd duidelijk wat je doet en waarom je iets doet;
- Zoals eerder gezegd is het erg belangrijk dat kinderen leren om samen te spelen met anderen. Dat helpt bij de sociale ontwikkeling van een peuter. Stimuleer dat door jouw kind met andere kinderen in de straat of op de opvang te laten spelen.
Wees positief
Het is belangrijk om als ouder altijd positief te zijn, voornamelijk richting je kind. Laat merken dat je het waardeert als jouw kind iets zelfstandig heeft gedaan. Geef ook complimenten als jouw peuter bijvoorbeeld iemand wil troosten of wil helpen. Door deze positieve houding, stimuleer je de sociale activiteit van het kleintje. Een andere belangrijke bijkomstigheid is dat je hierdoor het zelfvertrouwen van het kind ook een impuls kan geven. Als een kind zelfvertrouwen heeft, durft het sneller met andere kinderen te spelen en voor zichzelf op te komen. Onthoud ook dat kinderen graag alles goed willen doen voor hun ouders. Ze kopiëren ons gedrag, dus ook de minder goede eigenschappen.