PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Ontwikkeling

3 minuten leestijd
Moeder en kind

Peuters ontwikkelen zich snel en maken tussen hun tweede en vierde jaar veel mijlpalen door. Als ouder kun je je kindje helpen bij deze ontwikkeling. De ontwikkeling van peuters vindt onder andere plaats op sociaal-emotioneel en motorisch vlak en omvat ook het proces van zindelijkheid. Hieronder vind je de belangrijkste mijlpalen en uitdagingen per leeftijdsfase van de peuter.

18-24 maanden

De baby-peuter-overgang kondigt zichzelf vaak aan met de eerste stapjes van je kind, een bijzondere doorbraak in de ontwikkeling! Je peuter zal ervaren dat zijn ontdekkingstocht plots een stuk sneller gaat nu hij op twee benen vooruit kan bewegen. Al is het daardoor voor de ouders soms rennen geblazen! 

Nu je kind wat ouder wordt, zul je ook merken dat hij een eigen woordenschat ontwikkelt. Al hoeven we in deze fase nog niet zoveel te verwachten; gemiddeld spreekt een jonge peuter zo’n 15 woordjes. Een goed begin is het halve werk, toch?

Helaas staat de jonge peutertijd soms ook weer in het teken van eenkennigheid, een periode waarin je kindje zich erg aan één (klein groepje) bekenden hecht. In combinatie met de ontwikkeling van zelfbewustzijn, kan dit soms voor een boel frustratie en verdriet zorgen. 

Gelukkig zijn er ook hele mooie mijlpalen in deze fase, je kindje zal wellicht de volgende ontwikkelingen laten zien:

  • Toont interesse in het eten met bestek (smeerboel gegarandeerd!)
  • Doet een eerste aanloop richting zindelijkheid, door zich bewust te worden van aandrang en het toiletgedrag van anderen
  • Leert spelen met grof motorisch speelgoed en gebruikt hierbij wat fantasie
  • Herkent zijn of haar eigen naam en refereert hiermee naar zichzelf

24-30 maanden

Van harte welkom in de Peuterpuberteit! De heugelijke periode van driftbuien, ‘nee’ en grenzen opzoeken. Verwar die driftbuien overigens niet met overprikkeling of melt-downs, want soms is het gewoon allemaal te veel voor zo’n kleintje. Dit kan zorgen voor plotselinge huilbuien om ogenschijnlijk zinloze onderwerpen. 

Je peuter wordt steeds zelfstandiger en kan bijvoorbeeld zijn sokken aan- en uittrekken Ook het eten zal er voortaan een stuk netter aan toe gaan. Het leuke aan deze fase is dat kinderen behulpzaam willen zijn en graag laten zien wat ze allemaal al kunnen. Deze ontwikkeling kun je benutten én prikkelen door je kindje te laten helpen met kleine klusjes. De boodschappen uit de tas halen of zijn speelgoed mee helpen opruimen zijn hiervan geschikte voorbeelden. 

30-36 maanden

De woordenschat van je peuter groeit door. Inmiddels kent hij zo’n 700-800 woorden en spreekt hij zinnen van minimaal 3 woorden. Dat maakt de communicatie een stuk gemakkelijker! Ook is dit een mooie fase om te starten met de zindelijkheidstraining. Sommige peuters van deze leeftijd vertonen overdag al goed toiletgedrag, anderen dragen als ze wakker zijn nog een luier. Ieder op zijn eigen tempo! 

Motorisch gezien maakt je kind grote sprongen. Overgooien met een lichte bal of ballon lukt misschien al. Ook met blokken bouwen en fietsen op een driewieler zullen steeds beter gaan. 

36-42 maanden

De woordenschat gaat in volle vaart vooruit! Je kindje leert steeds meer door de mensen om hem heen te imiteren. Het zal nu ook steeds beter gaan met de grammaticaregels! Wat betreft inlevingsvermogen heeft je kindje nog een aantal stappen om te maken, al zal het samen spelen steeds water beter gaan. Schrik niet op van felle ruzies en soms zelfs een beetje agressie, want ook dat is onderdeel van de ontwikkeling. Ook in de motoriek zijn er mooie ontwikkelingen zichtbaar. Zo wordt het evenwichtsgevoel steeds beter en lukt het waarschijnlijk ook om zelf aan te kleden. Je kunt de grove motoriek in deze fase stimuleren door met je kind te huppelen of zelfs al hinkelen. 

42-48 maanden

Wauw, er loopt nu echt een authentiek karaktertje door jullie huis! Je peuter vraagt je de oren van het hoofd, want vanaf nu is er grote interesse voor het hoe en waarom van de wereld. Andersom zul je ook steeds zinvollere antwoorden krijgen op de vragen die jij aan je kind stelt. Eigenlijk heb je te dealen met een hele jonge kleuter en dat zie je aan van alles. De tekeningen worden herkenbaarder en voor je het weet zingen jullie het alfabet voor het slapen gaan! Nog even en dan is het tijd voor de basisschool…

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven