Dit blogbericht gaat over

Peuter Power: Ontdek de magie van groeien!

3 minuten leestijd
Groei kind

Kinderen groeien tot ongeveer de leeftijd van 18 jaar. Vooral in het begin is de groei zichtbaar. Tussen de leeftijd van 1 tot en met 2 jaar kunnen kinderen tot wel 12 centimeter groeien. Het daaropvolgende jaar is dat gemiddeld 10 centimeter en van 3 tot en met 4 jaar is dat ongeveer 8 centimeter. Leuk feitje: in de zomer groeien kinderen vaak sneller dan in de winter. De groei van kinderen wordt bijgehouden op het consultatiebureau. Elke keer als jullie een bezoek brengen aan deze instelling, wordt het gewicht en de lengte van het kind opgenomen.

Ontwikkeling van een kind

De groei en de toename van het gewicht zijn onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Op het consultatiebureau wordt er naar veel meer aspecten van ontwikkeling onderzoek gedaan. Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van het Van Wiechenonderzoek. Met dit onderzoek worden in de eerste vier levensjaren van een kind op verschillende momenten bepaalde vaardigheden, ontwikkelingen en zichtbare veranderingen gemeten. Hiermee wordt bijvoorbeeld gekeken of een kind al in staat is om een bal te gooien of op te vangen, of een kind blokken kan opstapelen en of het bepaalde plaatjes kan benoemen. Door deze onderzoeken kan er door de kinderarts of jeugdverpleegkundige worden vastgesteld hoe ver het kind in zijn of haar ontwikkeling is.

Groeidiagram

De ontwikkeling van de groei van een kind wordt bijgehouden met een groeidiagram. Op het consultatiebureau wordt het gewicht van het kind opgenomen, de lengte en in de eerste levensjaren ook de omtrek van de schedel. Deze gegevens worden vervolgens in het groeiboekje van jouw kind genoteerd in verschillende diagrammen. Dat kan in een echt boekje of tegenwoordig vaak ook digitaal. In het diagram zie je een lijn met de ontwikkeling van jouw kind en je ziet de gemiddelde lengte van iemand van zijn of haar leeftijd. Ook wordt er getoond wat de minimale en maximale lengte is voor iemand van deze leeftijd. Met het groeidiagram kan dan een schatting worden gemaakt van de verwachte lengte van het kind.

Goede groei bij je kind

De juiste groei is niet heel goed te benoemen. Dat komt omdat kinderen niet perfect meegroeien met het landelijk gemiddelde. De groei van het kind zelf is belangrijker dan kijken of hij of zij gemiddeld groeit. Als er een aanzienlijke verandering te zien is, die aangeeft dat de groei bijvoorbeeld stagneert, maak dit dan bespreekbaar op het consultatiebureau. Het kan zijn dat er dan sprake is van een groeistoornis. Om goed te kunnen groeien is een gezonde levensstijl van belang. Dat betekent voldoende bewegen, gezond eten, op tijd naar bed en een vast ritme.

Groeipijnen

Kinderen die in de groei zijn, kunnen last krijgen van groeipijnen. Groeipijn is een pijn die lijkt op kramp. De pijn kan op verschillende plekken voorkomen en is voornamelijk in de avond of in de nacht merkbaar. Of een kind hier last van krijgt en in welke mate is verschillend per kind. Vreemd genoeg hebben groeipijnen op zich niks te maken met groeien. Onderzoek heeft ook nog niet uitgewezen waardoor deze pijnen kunnen ontstaan. Vaak komen de pijnen voor als een kind overdag veel lichamelijke inspanning heeft gehad. Het is in elk geval niet iets om je zorgen over te maken.

Gewicht

Net zo belangrijk als de groei in de lengte, is ook het gewicht van kinderen van belang. Bij het consultatiebureau worden deze gegevens bijgehouden en als ouders is het verstandig om dit zelf ook in de gaten te houden. Let op het gewicht van je kind en voorkom dat het te maken krijgt met overgewicht. Dat doe je door gezonde voeding aan te bieden en jouw kind voldoende te laten bewegen. Hierdoor stimuleer je de gezonde groei van lichaam en voorkom je overgewicht. Met de volgende tips kun je jouw peuter gezonde voeding aanbieden: 

  • Biedt gezonde maaltijden aan en zorg voor voldoende groente en fruit elke dag;
  • Probeer zo min mogelijk snoep, chips en frisdrank aan te bieden. Dat is slecht voor de tanden en ook slecht voor de gezondheid van jouw kind;
  • Biedt water of thee aan in plaats van zoete drankjes waar veel suikers aan zijn toegevoegd;
  • Geef je kind producten waar minder vet in zit zoals halfvolle melk, 30+ kaas, magere vleeswaren en biedt ook vleesvervangers aan.

Tips en nieuws over peuters

kind denkt na

Zindelijkheidsmissie: Een survivalgids voor peuters en hun ouders

Tijdens de peutertijd worden veel kinderen zindelijk. Zindelijkheid betekent dat het kind zelf kan aangeven dat het naar de wc moet voor een grote of
peuter speelt met speelgoedauto's

Peuterpret op de woonkamervloer: Verkeerskleed voor peuters

Kent u dat moment waarop u plotseling ontdekt dat uw vloer veranderd is in een snelweg vol speelgoedauto’s? Maak kennis met het verkeerskleed, de droom
kleine jongen slaapt

Het slaapliedje van de ouders: Meesterlijke technieken voor het bedritueel van je peuter

Om de ontwikkeling van een peuter zo veel mogelijk te stimuleren, is het van belang dat je zorg voor rust en regelmaat. Door vaste rituelen
Scroll naar boven