PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Gedrag

3 minuten leestijd
Peuter met gekleurde handen

De gedragsontwikkeling van peuters is een belangrijk onderdeel van hun algehele ontwikkeling. Het omvat de manier waarop peuters leren omgaan met hun emoties, communiceren met anderen en hoe ze zichzelf en hun omgeving ontdekken. Deze periode brengt niet alleen voor je kindje een hoop veranderingen mee, ook voor jou als ouder of verzorger wordt er in rap tempo om aanpassingen gevraagd! We nemen je mee in de highlights van de ontwikkeling, gedragsproblemen bij peuters en hoe je hier mee om kunt springen. 

Communication is key

Een van de belangrijkste onderdelen van de gedragsontwikkeling van peuters is hun vermogen om te communiceren. In de peuterfase leren kinderen praten en groeit hun woordenschat. Ze kunnen ook non-verbale communicatie gebruiken, zoals gebaren, om zich uit te drukken. Het is belangrijk om het kind te stimuleren in zijn of haar taalontwikkeling, door bijvoorbeeld veel te praten, te zingen en voor te lezen.

Ikke zelluf doen!

Ja… een ontwikkeling waar je niet onderuit komt; de hang naar zelfstandigheid. Peuters willen vaak dingen zelf doen, zoals aankleden, eten en spelen. Het is belangrijk om peuters te stimuleren in hun zelfstandigheid en hen de kans te geven om hun vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door speelgoed en activiteiten aan te bieden die passen bij de ontwikkelingsfase van het kind. Veel peuters zijn daarnaast echte ‘peoplepleasers’, dus zet je peuter eens in als helper in het huishouden! Kind blij dat hij jou mag helpen en jij krijgt tijdens het opvoeden nog eens werk gedaan. Win-win, toch?

Jantje lacht, Jantje huilt

Tussen het tweede en derdelevensjaar leren kinderen omgaan met emoties. Ze beginnen te begrijpen dat ze hun gevoelens kunnen uiten en leren hoe ze dit op een gepaste manier doen. Het kan echter nog moeilijk zijn voor peuters om hun emoties te reguleren en ze kunnen daarom driftbuien krijgen of agressief gedrag vertonen.

Het is belangrijk om het kind te leren omgaan met zijn of haar emoties door bijvoorbeeld de gevoelens te benoemen en samen oplossingen te zoeken. Laat je peuter merken dat het oké is om emoties te hebben en probeer de zogenaamde melt-downs of driftbuien om te buigen zonder straffen. Soms ontplooien de pogingen om de eigen emoties te reguleren in gedragsproblemen. Het kan dan fijn zijn om contact te zoeken met de huisarts of het consultatiebureau voor tips en adviezen.

Samen spelen, samen delen!

Een andere belangrijke stap in de gedragsontwikkeling van peuters is het vermogen om te spelen. Spelen is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind en kan helpen bij het optimaliseren van de motorische vaardigheden, creativiteit en sociale vaardigheden. Peuters spelen vaak nog naast elkaar in plaats van samen, maar het is belangrijk om te blijven stimuleren om samen te spelen en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Wanneer je peuter richting de kleuterleeftijd gaat, zul je merken dat het samen spelen steeds een beetje beter gaat! Peuters hebben een rijke fantasie, je hoeft er dus niet van op te kijken wanneer je kindje denkbeeldige vriendjes heeft. Toch worden ze zich ook steeds meer bewust van de werkelijkheid en dat resulteert soms in grappige taferelen, waarbij je kindje de ontbrekende puzzelstukjes in zijn logica en logica aanvult met fantasie. 

Columbus is er niets bij…

Tijdens de gedragsontwikkeling ontdekken peuters steeds meer over hun omgeving en de wereld om hen heen. Ze willen vaak alles aanraken, proeven en onderzoeken. Het is belangrijk om het kind te begeleiden in zijn of haar ontdekkingstocht en te zorgen voor een veilige omgeving waarin het kind zich vrij kan bewegen. Die veiligheid hoeft zich niet te beperken zich tot fysieke veiligheid, zoals het afdekken van scherpe tafelhoekjes of alertheid op hete koppen thee. Creëer een veilige leefomgeving voor je kindje, waarin fouten echt gemaakt mogen worden om ervan te leren. 

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven