PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Opvoeding van peuters

4 minuten leestijd
Moeder en dochter

Het lijkt soms zo eenvoudig wanneer je het bij anderen ziet, tóch kan het opvoeden van je peuter wel eens lastig zijn. Op deze pagina vind je daarom informatie en tips die je kunnen helpen bij de opvoeding. Het ene kind is het andere niet en dat geldt natuurlijk ook voor de ouders. Welke tips je daarom meeneemt en wat het best bij jou en je kleintje past, beslis je helemaal zelf.

Het belangrijkste dat we je willen meegeven is dat je kiest voor het liefdevol opvoeden van je peuter. Probeer onze tips eens uit en ontdek zelf wat voor jullie gezin werkt!

Opvoeden van peuters, wat komt daarbij kijken? 

Wanneer je denkt aan de peuteropvoeding, dan zul je je al snel verschillende onderwerpen voor de geest halen. Gedrag, voeding, groei en verzorging zijn hierbij waarschijnlijk toch wel de grootste thema’s. Je kindje zal zich tijdens de peutertijd veel en vooral ook snel ontwikkelen, waarbij zijn of haar karakter zich steeds duidelijker ontplooit. Als ouder of verzorger is het in deze fase dan ook belangrijk om je peuter goed te begeleiden. Dat je hierover in het begin misschien twijfelt of zelfs onzeker bent is helemaal niet gek.

Ouders kunnen veel van elkaar leren en het is daarom ook niet onverstandig om elkaar zo nu en dan eens om advies te vragen. Volg hierbij je gevoel en onthoud dat niet iedere aanpak op ieder gezin van toepassing hoeft te zijn. Een beetje creativiteit in de opvoeding is daarnaast ook zeker nooit verkeerd. 

Structuur in de peuteropvoeding

Sommige peuters zijn gevoeliger voor prikkels dan anderen. Wanneer hun dag (te) druk was, kunnen ze moeite hebben met het in slaap komen. Op dat moment worden alle indrukken van de dag nog verwerkt en is dat kleine koppie eigenlijk te onrustig om de dag al af te kunnen sluiten. Het is daarom heel belangrijk dat je je peuter op tijd de rust biedt die hij of zij nodig heeft.

Voor veel ouders werkt het fijn om structuur aan te brengen in de dag. Op die manier heb jij een houvast en weet ook je kindje in te schatten wanneer het tijd is voor bijvoorbeeld eten, spelen of slapen. De kunst van het vasthouden is tegelijkertijd het loslaten; accepteer het ook als je dagindeling een keer anders verloopt en probeer op dat moment met de behoeften van je peuter mee te bewegen. 

Wanneer je structuur wilt aanbrengen in je opvoeding kun je aan meer dan alleen de dagindeling denken. Ook het consequent zijn met de gestelde regels is van groot belang. Nee = Nee en Ja = Ja. Op die manier is het voor je peuter duidelijk waar de grenzen liggen en voorkom je discussies in vergelijkbare situaties. Voed je samen een kind op, zorg er dan ook voor dat jullie hierin op één lijn zitten. Een peuter heeft anders snel genoeg door bij welke ouder hij kan aankloppen om zijn zin te krijgen en dat kan jullie als opvoeders uit elkaar drijven. Heeft je kindje een oppas of gaat hij naar een gastouder, bespreek dan ook met diegene jullie opvoedstijl en de belangrijkste regels. Zo zorg je ervoor dat je kindje opgroeit met stabiele grenzen. 

Goed voeden = goed groeien!

In de peuterfase heeft je kindje veel belang bij vitaliteit en gezondheid. Het verwerken van alle indrukken en het doormaken van de ontwikkelingen kosten je peuter namelijk bakkenvol energie. Een peuter groeit niet alleen op intellectueel gebied, je zult merken dat je kleintje in rap tempo groter wordt! Om hiervoor een goede basis te leggen, is goede voeding belangrijk.

Je zult in deze fase misschien merken dat je peuter steeds meer verschillende smaken en texturen wil gaan uitproberen, of juist kieskeuriger wordt wanneer het om eten gaat. Gezonde en goede voeding is natuurlijk voor iedereen anders en er bestaan ook hierin verschillende opvoedtechnieken. Misschien vinden jullie het belangrijk dat jullie kindje biologische voeding krijgt en misschien vind je een snoepje tussendoor wel helemaal geen probleem. Zoals binnen alle facetten van opvoeden, zijn ook het eetgedrag en voedingspatroon van een peuter aan de ouders om te bepalen, zolang de gezondheid van het kleintje maar voorop staat. 

Aandachtspunten voor het opvoeden van een peuter

Bij de opvoeding van peuters komt al met al een hele boel kijken. Als ouder zijn er veel keuzes die je kunt en moet maken. Volg daarin je gevoel, want dat klopt meestal. Soms is het fijn om inspiratie op te doen. Kijk daarom eens rond op onze website en wie weet vind je de gouden tip bij jouw vraagstuk! Had je al eens nagedacht over de volgende onderwerpen?

  • Het stimuleren van zelfstandigheid. Hoe ga je om met de hang naar onafhankelijkheid en hoe help je je peuter bij het vallen en op staan van zelfstandig worden?
  • De peuterpuberteit, een beruchte fase waar ieder gezin doorheen moet. Hoe ga je om met de driftbuien en wat ligt eraan ten grondslag? Zit er misschien verschil tussen een driftbui en een meltdown?
  • Leuk, die adviezen over rust en regelmaat, maar hoe pas ik dat toe? We vertellen je graag meer over typisch peutergedrag en de manieren om hier als ouder op in te spelen.
  • Je wilt je kindje natuurlijk alles geven wat zijn hartje begeert, maar hoe hou je het dieet gezond en voedzaam? Welke bouwstenen zijn belangrijk voor zo’n kleine spruit en hoe houd je het gezellig aan tafel?
  • Help, mijn peuter is op ontdekkingstocht! Lees hoe je de leefomgeving van je peuter veilig houdt en hoe je zijn zintuigen kunt blijven prikkelen.

Onthoud, een peuter opvoeden is een proces, niet alleen je peuter leert dagelijks, jij als ouder/verzorger groeit ook!

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven