PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Ziekte

3 minuten leestijd
Ziek kindje

Helaas ontkomen we er niet aan; een zieke peuter in huis! Via de peuterspeelzaal, vriendjes en vriendinnetjes pikken de kleine koters allerlei ziekmakers mee en daar worden ze soms ziek van. De weerstand van jonge kinderen is nog niet zo goed getraind als dat van een volwassene en daarom zijn ze vaker ziek dan wij. Voor jou als ouder niet alleen vervelend om aan te zien, maar ook gewoon handenvol werk. Je kindje is huilerig, futloos en vraagt meer aandacht dan normaal. Misschien maak je je ook zorgen en dat is al met al vermoeiend.

Gelukkig zijn de meeste peuters weerbaar genoeg om op eigen houtje aan te sterken! We geven je graag tips en leggen meer uit over zieke peuters. 

Even kennismaken met de ziekmakers

Ziek zijn kan veroorzaakt worden door verschillende beestjes. Ze hebben ieder andere eigenschappen, waardoor het ziekteverloop en de behandeling van elkaar kunnen verschillen. 

Bacteriën

Een bacterie is een zelfstandig mini-organisme dat eet, drinkt, poept, plast en voortplant. De meeste bacteriën zijn goedaardig en helpen het lichaam bij verschillende processen zoals bijvoorbeeld de spijsvertering. Soms krijgen ze de kans om te woekeren, of dringt er een slechte bacterie binnen. Dan wordt je peuter ziek. Bacteriën kunnen bestreden worden met antibiotica, maar dit is niet altijd nodig. Enkele ziektes en infecties die ontstaan door bacteriën zijn: 

 • Blaasontsteking
 • Roodvonk
 • Kinkhoest
 • Tetanus
 • Sommige vormen van long- en hersenvliesontsteking
 • Krentenbaard

Virussen

Virussen zijn minuscuul kleine beestjes die niet in staat zijn om zelfstandig te leven. Ze maken gebruik van lichaamscellen om zich voort te planten en worden verspreid door bijvoorbeeld de lucht, via voedsel of aanraking. De meeste virussen zijn lastig te bestrijden, maar wel te voorkomen middels vaccinaties. Antibiotica helpen niet bij de genezing. Enkele gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door een virus zijn: 

 • Waterpokken
 • Mazelen
 • Sommige vormen van long- en hersenvliesontsteking
 • Griep 
 • Corona

En dat is nog niet alles…

Ook schimmels en parasieten kunnen ervoor zorgen dat je peuter ziek wordt. Deze micro-organismen zorgen echter minder vaak voor problemen bij jonge kinderen. Schimmels zijn te vinden in bijvoorbeeld bedorven voedsel en vochtige en slecht geventileerde plekken. Parasieten komen voor in onder andere (buitenlands) drinkwater en rauw voedsel (groenten, vlees, vis).

Hygiëne

Hygiëne staat aan de basis van het voorkomen van ziektes. Door hier alert op te zijn kun je de verspreiding van ziektekiemen beperken, waardoor het risico voor je peuter kleiner wordt. Houd jullie leefomgeving en het speelgoed van je peuter goed schoon. Peuters raken van alles aan en zijn zich niet bewust van de risico’s. Ze raken zonder twijfelen hun gezicht aan nadat ze vol enthousiasme een regenworm uit de grond hebben getrokken.

Als ouder of verzorger is het belangrijk om je peutertje de basisprincipes van hygiëne al op jonge leeftijd bij te brengen. Handen wassen voor het eten en na een toiletbezoek, handen voor de mond bij het hoesten en niezen, het zijn allemaal manieren om de verspreiding van ziekteverwekkers binnen de perken te houden. 

Meest voorkomende ziektes

Naast gewone griep en buikgriep zijn er een aantal aandoeningen en ziektes waar peuters vaak mee te kampen krijgen. Het is je waarschijnlijk welbekend, maar de term ‘kinderziektes’ bestaat natuurlijk niet voor niets. Gelukkig ontwikkelt je peuter immuniteit voor de meeste van deze ziektes nadat hij of zij ze heeft doorgemaakt. 

Andere oorzaken?

Sommige symptomen hoeven niet altijd veroorzaakt te worden door infectieziekten. Jonge kinderen kunnen van alles onder de leden hebben wat zich nog niet heeft kunnen uiten in dat korte leventje. Denk hierbij aan (voedsel)allergieën, astma of epilepsie. Raadpleeg bij zorgwekkende klachten of enige twijfel daarom altijd een huisarts. Vertrouw op je instinct!

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven