PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Uitjes

4 minuten leestijd
Kind in een boom

Naast alle activiteiten in en om huis kan een dagje uit voor een leuke en verrijkende ervaring zorgen! Het kan echter ook een uitdaging zijn om een geschikte activiteit te vinden die past bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van jouw peuter. We bespreken enkele tips en ideeën om dagjes weg met peuters zo gezellig en ontspannen mogelijk te maken.

Even tot 10 tellen…

Verreweg het belangrijkste om rekening mee te houden bij het plannen van dagjes weg met peuters is hun aandachtsspanne. Die is simpel gezegd erg kort. Daarom is het belangrijk om activiteiten af te stemmen op jouw kindje. Enkele suggesties zijn onder meer een bezoek aan een kinderboerderij, een speeltuin of een pretpark met speciale peuterattracties.

Houd ook rekening met de batterij van je peuter. Alle indrukken kosten je kindje veel energie en je zult misschien merken dat hij of zij sneller moe is dan tijdens een dagje knutselen in huis. Zorg er dus voor dat er tijdens het uitje ruimte is voor een rustmoment of zelfs een dutje. Heb je er ook bij stil gestaan dat jullie nog naar huis toe moeten? Niets is vervelender dan een autorit met een peuter die volledig overstuur is. 

Nieuws uit de natuur

Een leuke en gezonde optie is om de natuur in te trekken. Veel kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn en de wereld te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken in het bos, naar het strand gaan of een picknick houden in het park. Zorg er wel voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt en dat je rekening houdt met de weersomstandigheden. We hebben voor jou een hele rits aan originele uitjes in de natuur uitgezocht!

  • Belevenispaden: Door heel Nederland vind je verschillende (korte) wandelroutes die ook voor de allerjongsten fantastisch zijn! Je vindt ze onder andere in de vorm van blotevoetenpaden, speurtochten en kabouterpaden. Voor ieder wat wils dus!
  • Beversafari: een heerlijke rondvaart over de Biesbosch terwijl jullie de oevers afspeuren naar bevers. Een leuke manier voor je kindje om kennis te maken met de natuur. Let natuurlijk altijd goed op met wateractiviteiten en houdt ten alle tijden toezicht op je peuter. 
  • Activiteiten in het bos: staatsbosbeheer organiseert geregeld leuke activiteiten voor jong en iets ouder! Houd de agenda eens in de gaten voor een origineel dagje uit met je peuter.

Een beetje spelen én een beetje leren

Natuurlijk zijn er ook genoeg educatieve uitjes te plannen met je peuter. Veel musea en bijvoorbeeld dierentuinen hebben speciale programma’s voor jonge kinderen, zoals interactieve tentoonstellingen. Dit is niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar biedt ook nog eens de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen!

Regen is geen excuus!

In ons kikkerlandje wil je niet afhankelijk zijn van het weer wanneer je een dagje uit plant met je peuter. Niet getreurd, want verspreid door Nederland vind je tal van unieke geschikte activiteiten! Wat dacht je van een dagje naar de binnenspeeltuin, waar je peuter al zijn energie kwijt kan tijdens het klimmen en klauteren. Vind je het leuk om als ouder ook deel te nemen aan de activiteit, dan kan het leuk zijn om een binnenzwembad te bezoeken. Samen spetteren in het pierenbadje, of misschien dompelen jullie je samen al voorzichtig onder in het diepe?

Veel culturele centra, zoals theaters of buurthuizen, verzorgen eens in de zoveel tijd peutervriendelijke shows. Hier vind je niet alleen telkens een andere invulling van je dag, je leert er misschien ook nog gezinnen uit de buurt kennen!

Less is more (ja, echt)

Soms denken we als ouders gewoon te moeilijk. Wil je er spontaan een middagje tussenuit met je peuter, maar heb je geen zin om halsbrekende toeren uit te halen? Lees dan snel verder, want we hebben een paar simpele tips voor je op een rij staan. Het leukste van alles: je kunt ze zonder enige vorm van planning uitvoeren én ze zijn gratis!

  • Veel jonge kinderen vinden treinen machtig interessant. Ga samen eens een half uurtje bij de spoorwegovergang staan en zie hoe het denderen van de aankomende trein het enthousiasme in je peuter aanwakkert! 
  • Ditzelfde trucje geldt voor vliegtuigen spotten of zelfs auto’s kijken. Woon je in de buurt van een vliegveld, dan is het niet moeilijk om een mooie spotplek te bemachtigen. Je kunt bijvoorbeeld ook auto’s tellen op een viaduct, hoeveel rode zien jullie voorbijrijden? Niet alleen een momentje om uit te waaien, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je peuter.
  • Maak van de dagelijkse lunch een uitje! Neem jullie boterhammen mee naar een dichtbijgelegen parkje en peuzel ze daar samen op. Je bent er even lekker tussenuit, zonder al te veel poespas.

Dan nog even dit…

Ben ook tijdens een dagje uit met je peuter alert op de veiligheid. Ongelukken zitten nu eenmaal in een klein hoekje en buitenshuis ben ook jij als ouder minder goed ingespeeld op de omgeving. Gaan jullie bloemen plukken in het park, let dan op de giftige exemplaren en pas al zeker op voor berenklauw! Activiteiten met water vragen natuurlijk altijd om de nodige aandacht en trekken jullie erop uit tijdens een zonnige dag, vergeet dan ook ze zonnebrand niet.

Uitjes met dieren zijn natuurlijk fantastisch, maar ook de allerschattigste geitjes kunnen soms onverwacht uit de hoek komen. Zorg ervoor dat je altijd een pleistertje en wat desinfectiespray bij je draagt en wees op de hoogte van de basis EHBO voor peuters, dan kan er niets meer misgaan! 

Een laatste tip voor dagjes weg met peuters is om flexibel te zijn en te accepteren dat dingen niet altijd volgens plan verlopen. Peuters kunnen onvoorspelbaar zijn en soms werkt een plan nu eenmaal niet zoals je had gehoopt. Probeer ontspannen te blijven en geniet van de tijd met je kinderen!

Kort gezegd kunnen dagjes weg met peuters zowel uitdagend als leuk zijn. Door rekening te houden met de concentratieboog van uw kinderen, activiteiten te kiezen die geschikt zijn voor hun leeftijd en ontwikkelingsniveau, hun veiligheid te waarborgen en flexibel te zijn, kun je elke dag omtoveren tot een fantastische herinnering. 

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven