PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Verzorging

3 minuten leestijd
Ondeugende peuter

Nu je kleintje steeds zelfstandiger wordt, merk je vast dat je minder druk bent met het 1 op 1 verzorgen. Je peuter kan inmiddels misschien zelf tandenpoetsen en zal zichzelf steeds vaker willen aankleden. Dat hij of zij ook zelf de kleren wil uitzoeken, vind jij misschien niet zo’n goed plan, maar het is wel heel goed voor de ontwikkeling!

Ach, wie zegt dat roze sokken onder een gele jurk niet modieus zijn? Laat gaan!

Persoonlijke hygiëne

Je peuter verklaart jou langzaamaan de onafhankelijkheid en dat is een goed moment om hem of haar meer bij te brengen over persoonlijke hygiëne. Waarom poetsen we onze tanden en hoe moet dat eigenlijk? Zijn jullie begonnen met de zindelijkheidstraining? Denk dan ook aan het handenwassen na het plassen. Dit kun je al aanleren door te laten zien dat jij je eigen handen wast na een toiletbezoek of na het verschonen van de luier. Was samen eens je handen na de verschoning, dan went je peuter al aan die routine.

Corrigeer je peuter als hij in je gezicht hoest en leg uit waarom dat niet netjes is. Het peuterbrein ontwikkelt zich in deze fase op volle toeren, wat betekent dat je kind al deze nieuwe weetjes leergierig tot zich zal nemen.

De sterke behoefte aan zelfstandigheid kan je peuter ook in de weg staan tijdens de persoonlijke verzorging. Het is namelijk best lastig om zelf je haren te wassen als de douchekop op grote-mensenhoogte hangt en jij net de 1 meter aantikt. Zorg er daarom voor dat je dit soort dagelijkse bezigheden makkelijk maakt voor je kind. Zet shampoo op reikhoogte, help met het instellen van de mengkraan en houdt een oogje in het zeil. 

Schone leefomgeving

Naast persoonlijke hygiëne is het natuurlijk ook belangrijk dat jullie leefomgeving schoon en fris is. Peuters zijn doorgaans heel behulpzaam ingesteld, omdat ze graag ontdekken waar die grote mensen toch zo druk mee zijn. Een ideaal moment om je kind wat bij te brengen over klusjes in huis. Laat je peuter bijvoorbeeld eens de tafel poetsen na het eten, of hang samen de gewassen sokken aan de waslijn. Zo betrek je je peuter bij het grote mensenleven én breng je samen tijd door. Dat zal je kleintje erg waarderen!

Voor het eerst naar… de tandarts!

Misschien is jullie kleine draak al eens mee geweest om te wennen en zo niet dan wordt het nu langzaamaan tijd. Een tandartsbezoek! Vanaf het tweede levensjaar is het verstandig om je kind mee te nemen naar de tandarts, al hoeft dat nog niet voor zichzelf te zijn. Zien dat papa en mama rustig in de tandartsstoel kruipen en kennismaken met alle geluidjes zal op een later moment bijdragen aan een vredige mondcontrole bij de tandarts.

Je kunt je kindje ook thuis al voorbereiden door bijvoorbeeld samen “tandartsje“ te spelen. Je kunt hem of haar dan op een speelse manier uitleggen wat er bij een tandarts allemaal gebeurt. Houdt er rekening mee dat je eventuele eigen angsten niet overbrengt op je kleine en vraag hierbij zo nodig hulp van je tandarts, die hebben genoeg ervaring met verlegen kinderen!

Voor het eerst naar… de kapper!

Uit sentimentele overwegingen stellen veel ouders een eerste kappersbezoek vaak lang uit. Logisch natuurlijk en eigenlijk ook best wel stoer, die lange wilde plukken! Toch is de kans groot dat je tijdens de peutertijd voor het eerst met je kind naar de kapper zult gaan.

Veel kinderen vinden naar de kapper gaan een eng idee, het klinkt natuurlijk ook niet heel verleidelijk om iets af te laten knippen wat onderdeel van jou uitmaakt. Leg daarom duidelijk uit dat harenknippen geen zeer doet en dat de haren ook vanzelf weer aangroeien als je kindje zijn nieuwe coupe toch niet zo’n succes vindt.

Voor een eerste keer kan het ook handig zijn om op een rustig moment naar de kapper te gaan, zodat er niet te veel extra prikkels in de salon aanwezig zijn. Er zijn zelfs speciale kinderkappers, die zijn helemaal ingespeeld op jonge kinderen en nemen alle tijd om je kleintje op het gemak te stellen.

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven