PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Groei

3 minuten leestijd
Groei van een peuter

Het zal je niet ontgaan zijn; je kleintje groeit. Die mooie nieuwe spijkerbroek paste vorige week nog prima, maar nu staan de broekspijpen alweer op hoog water! Het is misschien vervelend voor de portemonnee, maar voor de ontwikkeling van je peuter is dit natuurlijk fantastisch nieuws. Peuters groeien sprongsgewijs, wat wil zeggen dat hun groei soms dagen tot weken stilstaat, waarna ze plots een groeispurt doormaken.

Tussen het tweede en derde levensjaar groeien kinderen gemiddeld 10 centimeter en nog voor hun vierde verjaardag zullen ze daar weer zo’n 8 centimeter bovenop scheppen. Niet gek dus, dat je dochter van drie van vandaag op morgen met een onbedoeld naveltruitje voor de dag komt. Gezonde groei is belangrijk en niet altijd vanzelfsprekend. Als ouder kun je je kindje ondersteunen en er bestaan ook richtlijnen omtrent de peutergroei. 

Groeicurve

Wie regelmatig bij het consultatiebureau komt, heeft er vast al van gehoord. De groei van kinderen wordt gemonitord aan de hand van een groeicurve. Deze curve wordt gebaseerd op een aantal gemiddelden en die per land kunnen verschillen. Er wordt ook gekeken naar de lengte van de ouders, want die kan van invloed zijn op de groei van een kind. Naast deze erfelijke factor spelen ook elementen van buitenaf, zogenaamde omgevingsfactoren, een rol in de groeilijn.

Een ondervoed kind zal niet optimaal groeien, ongeacht zijn genen. Vandaar dat een gezond voedingspatroon van groot belang is. Een hoofdrolspeler als het gaat om goede groei is vitamine D, dat kan je peuter zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. Een periode van ernstige ziekte kan de groei vertragen, omdat het lichaam zijn energie steekt in het herstel en het groeien links laat liggen. Soms haalt een kind deze achterstand op een later moment in, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. 

De jongens tegen de meisjes

In de regel zijn jongens wat langer dan meiden en dat zien we vaak al in de peutertijd. Grappig genoeg blijft het een nek-aan-nekrace, want zodra kinderen naar de kleuterklas gaan, zien we vaak genoeg dat de jongens tijdelijk worden ingehaald door bonenstaken van meisjes. Het uiteindelijke lengteverschil wordt vaak pas zichtbaar tijdens de adolescentenpuberteit.

Meten = weten

Via het consultatiebureau, de kinderarts en later bij de schoolarts zal de groei van je kind in de gaten worden gehouden. Ook thuis kun je de groei van je peuter natuurlijk volgen, dat kan nog leuk zijn ook! Meet je je kinderen met streepjes tegen de deurpost of een muur in de speelkamer, dan zul je gauw genoeg zien hoe snel ze eigenlijk de lucht in schieten! Leuk om later terug te zien en te kunnen vergelijken met broertjes of zusjes.

Wil je de groei van je kindje thuis daadwerkelijk en secuur bijhouden, dan is het verstandig om op een aantal zaken te letten:

  • Meet altijd op blote voeten. Op die manier voorkom je afwijkingen door verschillen in de dikte van de schoenzolen.
  • Hakken-billen. Zorg ervoor dat de hakken en de billen van je kindje de muur raken. Laat hem of haar goed rechtuit kijken. 
  • Let op staarten of knotjes. Die kunnen een vertekend beeld geven wanneer ze boven het hoofd uitsteken. 
  • Meet bij voorkeur in de ochtend. Dan zijn we doorgaans namelijk langer! In de avond heeft de zwaartekracht de hele dag zijn druk op de spieren en botten kunnen uitoefenen, waardoor we iets korter zijn dan ’s ochtends vroeg. 

Auw, dat doet pijn!

Groeipijn is jammer genoeg onlosmakelijk verbonden met de groeispurten die je kindje doormaakt. Misschien merk je dat je peuter ’s avonds klaagt over zere benen. Het kan zelfs voorkomen dat de nachtrust hierdoor verstoord raakt. De oorzaak van groeipijn is niet helemaal duidelijk, maar wat opvalt is dat het vaker lijkt voor te komen na een drukke dag vol fysieke activiteiten. Typerend is daarnaast dat de pijn zich alleen in de avond en nacht lijkt voor te doen. Je kindje komt dan tot rust, waardoor de pijn meer op de voorgrond kan treden, maar daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat kinderen daadwerkelijk harder groeien wanneer ze in bed liggen! Gelukkig duren de groeipijnen meestal slechts een paar minuten en ben je als ouder niet helemaal hulpeloos; je kunt de beentjes van je peuter namelijk zachtjes masseren of je kindje helpen ontspannen in een warm bad.

Ook een kruik bij de benen tijdens het slapen kan de pijn verzachten. Mocht de pijn echt ondraaglijk zijn, dan kun je ervoor kiezen om paracetamol speciaal voor kinderen te geven. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter en neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven