PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Activiteiten

5 minuten leestijd
Bellenblazen

Peuters, energieke karaktertjes die steeds op zoek zijn naar prikkels en activiteiten. Voor ouders is het belangrijk om hun creativiteit te stimuleren doormiddel van activiteiten. We hebben enkele ideeën voor spellen en activiteiten met peuters voor je op een rijtje gezet.

Prikkel de zintuigen!

Experimenteren met verschillende texturen, geuren, smaken en kleuren draagt bij aan de zintuigelijke ontwikkeling van je peuter. Door alle verschillen te benoemen stimuleer je het leerproces en help je niet alleen de fijne motoriek, maar ook de kennis van je peuter te ontwikkelen. 

 • Spelen met zand en/of water: maak zandkastelen en laat je kindje zien hoe de textuur van modder kan veranderen wanneer je er meer of minder water aan toevoegt. 
 • Kleien: maak samen poppetjes of en sorteer alle figuurtjes op vorm, kleur of grootte. 
 • Voedselgevecht: oke, misschien niet echt een gevecht, maar laat je kindje eens kennis maken met de verschillende texturen van eten! Rijst zal heel anders aanvoelen dan spaghetti en hoe kan het dat aardappelpuree zoveel zachter is dan een gekookte aardappel?
 • Blind proeven: laat je peuter zijn ogen sluiten en geef hem vervolgens een hapje van een bepaalde fruitsoort of een koekje. Kan je peuter raden wat hij eet? Doe dit spelletje alleen met eten dat je kindje al kent en waarvan je weet dat hij het lust, om frustratie te voorkomen. Je stimuleert hiermee niet alleen de zintuigen smaak en reuk, maar stimuleert ook het vertrouwen in jou als ouder en beschermer. 

Handenarbeid

Knutselen en tekenen zijn bij uitstek geschikt om de fantasie van je peuter tot leven te laten komen! Je slaat daarnaast twee vliegen in één klap, want ook de motoriek van je kindje wordt gestimuleerd tijdens het knutselen. Natuurlijk is het altijd leuk om te kleuren, maar denk ook eens aan de volgende activiteiten: 

 • (Vinger)verven
 • WC-rollenslang: laat je peuter halve wc-rolletjes in verschillende kleuren verven en maak deze met touwtjes aan elkaar zodat je een slang krijgt. Misschien heeft de slang wel glitterogen of kralen op zijn rug? 
 • Stempelen: natuurlijk kun je stempelsetjes kopen bij de speelgoedwinkel, maar hoe leuk is het om verschillende materialen te gebruiken als stempel! Denk aan sponsjes, een halve wortel, bakvormpjes en wattenstaafjes. Of snijd zelf leuke vormpjes uit een aardappel en gebruik die! 
 • Crêpepapier: hoe origineel is het om een grote tekening voor je peuter uit te printen en die in plaats van met stiften in te kleuren met propjes crêpepapier! 

Buitenspelen

Buitenspelen is een fantastische manier om je peuter in beweging te krijgen en kennis te laten maken met verschillende prikkels. Buitenspelen is een breed begrip en kan plaatsvinden rondom huis of op hele andere locatie, zoals in de speeltuin of aan zee. 

 • Ga op speurtocht door het bos! zoek naar verschillende insecten of maak er in de herfst een wedstrijd van wie de meeste kastanjes kan vinden. 
 • Waterpret: heerlijk tijdens een warme zomerdag, maar ook nog eens heel belangrijk voor de ontwikkeling. Door je kindje vanaf een jonge leeftijd kennis te laten maken met water, verklein je de kans op watervrees tegen de tijd dat de zwemlessen beginnen. 
 • Hinkelparcours: ideaal om je peuter uit te laten razen als hij net dat beetje extra energie kwijt moet. Daarnaast ook heel goed voor de grove motoriek!

Verhaaltjes vertellen of voorlezen

Peuters hebben zoals eerder gezegd een rijke fantasie. Door verhalen te vertellen en je peuter hierin mee te laten denken, kun je deze verbeeldingskracht stimuleren. Daarnaast helpt het voorlezen om de taalvaardigheid te ontwikkelen. Het is dan wel belangrijk dat je je kindje mee laat kijken in het boek, zodat hij de plaatjes kan koppelen aan wat er in het verhaal gebeurt. Stel tussendoor ook vragen aan je peuter, zoals bijvoorbeeld waar op de pagina de zon te zien is. Of welke kleur broek de hoofdpersoon draagt.

Om het voorlezen eens af te wisselen, is het ook erg leuk om zelf een verhaaltje te verzinnen, samen met je peuter. Begin met een scenario en vraag je kindje om input. Je zult misschien merken dat de fantasie en de logica van je kleine spruit geen grenzen lijkt te kennen, maar het verhaal wordt waarschijnlijk waanzinnig! Voorlezen en verhalen vertellen is daarnaast bij uitstek geschikt om je kindje te kalmeren voor het slapen gaan. Het is gemakkelijk te verweven in een bedtijdritueel en vraagt niet om energie en drukte. 

Muziek en dans

Zoals volwassenen waarde kunnen hechten aan verschillende soorten muziek, kunnen ook peuters enorm opleven van hun favoriete nummer! Probeer muziek en dans te integreren in de activiteiten om zo het ritmegevoel te stimuleren. 

 • Doe een talentenjacht: wie zingt het mooist of wie houdt het dansen het langste vol? 
 • Stoelendans! een echte klassieker die ook nog eens aandacht vereist. Zo leert je peuter multitasken.

Rollenspellen

Peuters houden van rollenspellen en houden hiermee hun fantasie in leven. Rollenspellen stimuleren het empathisch vermogen van kinderen en dragen bij aan de sociale ontwikkeling. Iedereen kent natuurlijk het welbekende “vadertje en moedertje”, maar denk ook eens aan de volgende rollenspellen:

 • Doktertje
 • Restaurantje
 • Winkeltje
 • Politie en boefje

Kokkerellen

Hierbij komt het behulpzame karakter van een peuter goed van pas! Je kunt ervoor kiezen om een moment te creëren om samen met je peuter in de keuken te staan, maar dat hoeft niet! Laat je kleintje bijvoorbeeld helpen met het avondeten. Het wassen van de piepers of het snijden van de zachte groenten (met een speciaal mes) kun je prima aan een peuter overlaten. Natuurlijk moet dit wel altijd onder toezicht gebeuren. Je peuter betrekken bij het koken en bakken bevordert het voedselbewustzijn en kan helpen om het smakenpalet van je peuter te vergroten. De volgende activiteiten zijn leuk en lekker om met je peuter te doen:

 • Fruitsnackjes maken: druk sterretjes uit schijfjes appel of maak met suikerfiguurtjes een gezichtje op de peren. 
 • Cakejes bakken: niets is leuker dan lekker kliederen en met je handen door het beslag draaien! Na het bakken kunnen jullie de cakejes mooi versieren, wat ook nog eens de fantasie stimuleert. Niet vergeten op te eten natuurlijk!
 • Koekenbakkers: het zal je verbazen, maar je peuter kan al een heleboel tijdens het bereiden van koekjes! Verschillende ingrediënten bij elkaar doen, het deeg uitrollen en de koekjes uitsteken met vormpjes. Laat je kindje lekker rommelen en neem de schoonmaak voor lief. Het gaat om de mooie herinneringen!

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven