PEUTERTJE VERTELT JE GRAAG MEER OVER

Veiligheid

5 minuten leestijd
Broer en zus

Je wilt je peuter natuurlijk alle vrijheid geven die hij of zij nodig heeft. Toch is het handig dat je als ouder of verzorger een oogje in het zeil houdt. Peuters zijn avontuurlijk ingesteld, herkennen nog geen gevaren en moet hun eigen grenzen nog leren kennen. Een boel ingrediënten voor een mogelijk drama als je het ons vraagt! We nemen met je door welke gevaren er op de loer liggen en hoe je je hierop kunt voorbereiden. 

Binnenshuis

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; een gemiddeld huis is een disaster waiting to happen! Ga maar eens op de grond zitten of liggen en verbaas je over de gevaren die waarschijnlijk direct in het oog springen. Tafelkleden die voor het grijpen hangen (er zal maar hete thee op tafel staan!) of scherpe hoeken aan kasten en stopcontacten die ineens veel makkelijker te bereiken zijn dan je eigenlijk dacht. Het zijn nog maar een paar van de risico’s met een kleine avontuurlijke spruit in huis, dus een klein overzichtje kan geen kwaad toch?

  • Traphekken: zorg voor een stevig traphek, zowel onder als bovenaan de trap. Vergeet ook de zoldertrap niet, zeker als deze open treden heeft. Jij past er niet meer tussendoor (zou je willen), maar een peuterlichaam schiet er met een beetje pech zo tussen!
  • Veranker (lade)kasten aan de muur: een goed gevulde lade kan behoorlijk wat wegen en hoe meer er open worden getrokken, hoe makkelijker de kast uit balans raakt. Tel daar een klimmende peuter bij op en je kunt het al raden… voor je het weet valt de kast voorover, met je oogappeltje eronder!
  • Scherpe hoekjes: er bestaan speciale doorzichtige beschermhoesjes om de hoekjes van de kasten, tafels, kluizen, bureaus en aanrechtbladen af te schermen. Dat stoten zal nog best pijn doen, maar liever een flinke buil dan een snee die gehecht moet worden toch?
  • Kindersloten: plaats kindersloten op de kastjes met gevaarlijke producten, zoals bijvoorbeeld het welbekende gootsteenkastje. De gemiddelde Nederlander slaat hier zijn afwasmiddel, chloor, allesreiniger en gootsteenontstopper op en laat dat nou nét heel interessant zijn voor die kleine blagen! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de meterkast, de ruimte voor de cv-ketel/warmtepomp en besteklades. 
  • Open ramen: heb je op de bovenverdieping de ramen open om te luchten? Zorg er dan voor dat er rondom de vensterbank geen klimmogelijkheden staan! Je zult je verbazen hoe vlug een peuter kan klauteren en aan de gevolgen moeten we niet denken. 

Buitenshuis

Ook rondom jullie woning dreigen gevaren. Hoe zit het met de veiligheid van jullie trampoline? Staat die ingegraven met zacht gras rondom of heb je er een vangnet omheen? Super! Zijn de veren ook nog beschermd of begint de stoffen rand inmiddels in te scheuren? Check regelmatig de speeltoestellen op rot, metaalmoeheid en andere gebreken. In de zomer is het natuurlijk heerlijk om met water te spelen, maar voorzichtigheid is geboden! Wanneer een tuinslang een paar uur in de volle zon heeft gelegen, kan het restje water dat erin staat een temperatuur van wel 70 graden Celsius bereiken! Dat is heet genoeg om tweedegraads brandwonden te veroorzaken. Zo zijn er nog veel meer mogelijke gevaren buitenshuis. Loop eens met een kritische blik door jullie tuin, valt je nog iets op?

Dierenliefhebbers opgelet!

Hoe lief jullie herder ook is en hoe gezellig Poeki af en toe ook bij je peuter op schoot kruipt; let altijd op met huisdieren! Laat je kind niet alleen met de beestjes, kinderen zijn onvoorspelbaar en snappen daarnaast niet altijd dat het niet fijn is om aan je staart te worden getrokken. Speel hierop in door je kind te corrigeren als je merkt dat hij jullie huisdier irriteert. Leg uit waarom iets niet mag en probeer hierbij het gevoel van je huisdier uit te leggen. “Blacky vindt het niet fijn als je aan zijn staart trekt, want dat doet zeer. Hij vindt het veel leuker als je hem over zijn rug aait.”

Meeroken

Rook niet in huis en ook buiten niet in het bijzijn van je kind. De longen van jonge kinderen zijn nog erg gevoelig en meeroken verhoogt het risico op allergieën, astma en andere gezondheidsproblemen! Zelfs dat ene sigaretje van ome Wim als hij op bezoek is, kan een hoop schade aanrichten. 

De weide wereld in trekken

Je kunt je peuter nu eenmaal niet tegen alle gevaren beschermen. Een flinke smak op zijn tijd kan daarnaast soms heel leerzaam zijn. Sommige dingen moet je ze echter echt bijbrengen en dat doe je het beste vanaf de peuterleeftijd. Jonge kinderen zijn namelijk goed van vertrouwen, zien nergens gevaar in en zijn gemakkelijk te manipuleren. Het is daarom goed om al vroeg te beginnen met regels over vreemde mensen, spullen die ze op straat vinden en het afkaderen van persoonlijke grenzen. Wat precies die regels zijn, is natuurlijk helemaal aan jullie als ouders of verzorgers. Jullie weten wat aansluit op jullie opvoedstijl en wat bij jullie kind past. Wel hebben we enkele tips op een rijtje gezet die je wellicht op weg helpen.

  • Spreek een ‘wachtwoord’ af. Vertel je peuter dat hij of zij altijd zal worden opgehaald door een bekende. Mocht het een keer zo zijn dat er een vreemde aan de peuterspeelzaal staat, of later aan de basisschool, die beweert een vriend van papa of mama te zijn, dan moeten ze naar het wachtwoord vragen. Voor een peuter is dit wellicht niet helemaal toepasselijk, maar hoe eerder je begint met de uitleg en het herhalen, hoe beter het erin gebakken zit tegen de tijd dat het relevant is!
  • Leer je peuter persoonlijke grenzen aangeven. Het is oké om geen knuffel te willen van iemand, dat mogen ze aangeven. Dit kun je voordoen, door zelf af en toe aan te geven even geen zin in een knuffel te hebben. Zolang je dit op een liefdevolle manier brengt zal je peuter niet gekwetst raken, maar leert hij wel grenzen respecteren. Dat zal helpen om later zijn of haar eigen grenzen duidelijk aan te geven. 
  • Leg je peuter op een speelse manier uit dat niet iedereen altijd goede intenties heeft. Geef aan dat hij nooit wat van vreemden mag aannemen, met iemand mee mag gaan en nooit snoepjes van de straat mag opeten. Hoe je dit aanpakt is helemaal aan jullie! Er bestaan verschillende verhaalboekjes die kunnen bijdragen aan dit thema. 

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven