Eczeem, jeuk, luchtwegklachten, buikpijn…je peuter zit er niet op te wachten en jij als ouder natuurlijk ook niet! Kinderen kunnen al op jonge leeftijd allergieën ontwikkelen en als je pech hebt worden ze door de tijd heen steeds heftiger. Waar een allergie bij baby’s vaak nog alleen middels lichte maagdarm- of huidklachten tot uiting komt, zal een allergie bij een peuter wat duidelijker op de voorgrond treden. Je kleine kan voor van alles allergisch zijn, van voedsel tot pollen en van metalen tot huisstofmijt. Soms is het een behoorlijke zoektocht om erachter te komen wat precies de boosdoener is. We horen het je denken: “ook dát nog!”.
Erfelijkheid
Wanneer één of beide ouders bekend zijn met bepaalde allergieën, stijgt de kans op overgevoeligheden bij het kind aanzienlijk. Je peuter heeft in dat geval zo’n 30 tot 60% meer kans op het ontwikkelen van een allergie! Niet getreurd, want niet alle allergieën komen (even heftig) tot uiting en in sommige gevallen kun je het lichaam van je peuter laten ‘wennen’ aan bepaalde stoffen. Hierdoor zal een allergie uitblijven of minder expliciet aanwezig zijn.
Presenteert je kindje zich echter met aanhoudende klachten, zonder duidelijke oorzaak? Houdt dan goed in je achterhoofd dat dit een uiting van allergie kan zijn! Ga bij klachten zoals onverklaarbare langdurige hoest of niezen of steeds terugkerend eczeem daarom naar de huisarts. Zeker als je zelf bekend bent met allergieën.
Vaststellen
Het kan erg moeilijk zijn een allergie te achterhalen. Misschien heb je idee wat de klachten van je peuter opwekt en wil je eerst thuis aan de slag. Helemaal prima natuurlijk! Ga je met je kleintje naar de dokter, dan zul je misschien worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar hebben ze een speciale afdeling, allergologie. Hier kunnen verschillende tests gedaan worden.
Thuis dokteren
Als je vermoedt dat je peuter een voedsel- of contactallergie heeft, dan zou je zelf al op onderzoek kunnen uitgaan. In de thuissituatie kun je de zogenoemde eliminatie provocatietest uitvoeren. Eh ja, dat is een hele mond vol! Simpel gezegd laat je de vermoedelijke bron van de klachten uit het voedingspatroon of de dagelijkse routine. Geef je peuter bijvoorbeeld gedurende een week geen wortel, als je het idee hebt dat dit de klachten veroorzaakt. Of smeer na het douchen eens parfumvrije bodylotion in plaats van dat heerlijke goedje uit de gele fles! Wellicht nemen de klachten van je kind in deze periode af. Om er vervolgens zeker van te zijn moet je een check doen. Dit doe je door het vermeden product weer te introduceren. Keren de klachten terug? Dan kan er zogezegd een diagnose worden gesteld. Let wel op, want je kunt dit experiment maar met één voedingsmiddel of ander product tegelijk testen.
Toch naar een echte dokter
Natuurlijk is dit ook geen probleem, misschien zelfs wel verstandig, om bij twijfels een arts te bezoeken. Op de afdeling allergologie kunnen verschillende tests worden gedaan. Veel daarvan zullen verschillende huidtests zijn, maar ook een longtest of bloedonderzoek behoren tot de mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje.
- Bloedtest: Bij deze test wordt er gekeken of het lichaam speciale eiwitten aanmaakt tegen bepaalde allergenen (stofjes waar je allergisch voor kunt zijn). Op basis hiervan kunnen overgevoeligheden worden vastgesteld
- Skin Prick Test: De huidpriktest dus. Hierbij worden er kleine druppels met daarin de verdachte allergenen op de onderarm geplaatst. Vervolgens wordt er met een piepklein naaldje een gaatje geprikt, waardoor de vloeistof in de huid terecht komt. Afhankelijk van de huidreactie kan er vervolgens een conclusie worden getrokken.
- Intracuutaantest: Hierbij wordt ook met vloeistoffen gewerkt die allergenen bevatten. In dit geval wordt de vloeistof, slechts zo’n 0,1 ml, in de huid geïnjecteerd. Ook nu bepaalt de huidreactie welke diagnose er gesteld kan worden.
- Epicutaantest: Deze test noemen we ook wel de plakproef en wordt ingezet bij een vermoeden van contactallergie. Er worden speciale pleisters met hierin de vermoedelijke boosdoeners op de rug aangebracht, deze blijven twee dagen zitten. Hierna wordt gekeken naar de huidreactie en op basis hiervan kan de arts een oordeel vellen.
- Luchtwegprovocatietest: Simpel gezegd een ademtest. Hierbij worden er allergenen ingeademd, zoals histamine of andere prikkelende stoffen. Daarna wordt de reactie van de luchtwegen beoordeeld. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld hoesten, traanogen of benauwdheid.
Allergische reactie bij peuters
Wanneer er een allergie wordt vastgesteld, kan het zijn dat je voortaan met veel dingen rekening moet houden. Bij ernstige allergieën zoals een notenallergie zal je kind waarschijnlijk ook een Epipen in huis krijgen. Bel bij een ernstige allergische reactie, na het gebruik van de Epipen of bij enige twijfel in ieder geval altijd 112!