Peuters staan erom bekend dat ze op ontdekkingstocht gaan. Het is dan ook belangrijk dat peuters in goede gezondheid verkeren, willen zij een geslaagde ontdekkingsreiziger worden. Er zijn een aantal kwaaltjes en ziektes die bij de peuterleeftijd horen en daar informeren wij je hier graag over. Ook krijg je van ons tips over hoe je je peuters gezondheid kunt bevorderen.
Actieve peuter
Misschien denk je als ouder wel eens dat je peuter geen moment rust heeft. De hele dag door zie je hem rennen, dollen en vliegen. Je kindje is continu op avontuur. Dit is natuurlijk fantastisch en eigenlijk heel positief, maar soms kan het fijn zijn dat je peuter een momentje rust pakt. Peuters bewegen hoe dan ook uit zichzelf al veel gedurende een dag. Alles om hen heen is leuk en interessant en de kinderen willen dan ook alles aanraken en uitproberen. Dat zorgt ervoor dat je het als ouder ook nogal druk hebt.
Wil je aandacht hebben voor de gezondheid van je peuter, dan gaat dat gepaard met veilig spelen en bewegen en gepaste activiteiten. Een goede balans in rust en drukte is daarnaast van groot belang om je peuter ook mentaal in goede gezondheid te houden.
Nog meer bewegen?!
Oké, je hebt gelijk, die peuters zijn al zó druk. Toch is het goed om stil te staan bij de lichaamsbeweging die je kleintje krijgt. Op die manier blijft je peuter soepel en mooi op gewicht. Het advies is om je peuter dagelijks zo’n 3 uur te laten bewegen. Natuurlijk hoeven ze in die tijd geen zware duursport te doen! Meelopen tijdens het uitlaten van de hond, op handen en knieën de houten speelgoedtrein door de kamer heen racen of meedansen met een K3-concert op YouTube, het is allemaal beweging!
Houdt er ook rekening mee dat zwemles een zwaar intensieve activiteit is voor kinderen, dus verlang op deze dagen niet teveel extra’s van je peuter. Vind je het echt belangrijk dat je peuter geregeld beweegt, dan is peutergym misschien een idee. Leren jullie gelijk andere fanatiekelingen uit de buurt kennen!
Veiligheid voor alles!
Als er een peuter door je huis waggelt dan is dat vaak opletten geblazen. De kans dat zo’n kleintje valt is nu eenmaal groot, omdat ze erg actief zijn. Ze klimmen overal op, in en onder of rennen eindeloos rondjes. Daarom moet je er als ouder of verzorger alles aan doen om je peuter zo veilig mogelijk te laten spelen. Dit geldt niet alleen voor binnen, ook buiten moet alles veilig zijn voor je peuter. Als ouder heb je hier een enorm belangrijke rol in. Een peuter herkent zelf namelijk nog geen gevaar en is zich dus niet bewust van de risico’s die hij neemt. Dat heeft simpelweg met zijn ontwikkelingsniveau te maken. Reden te meer om je als ouder bewust te zijn van de gevaren in en om je woning.
Doe de check!
Gevaren zijn niet altijd even vanzelfsprekend. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan jullie huisdieren? Kinderen zijn onvoorspelbaar en niet alle dieren kunnen daar goed mee omgaan. Een flinke snauw of zelfs een beet ligt dan op de loer. Misschien starten jullie binnenkort met zwemles, maar hoe ga je dan om recreatief zwemmen?
Ook het gedrag van jou als ouder of verzorger kan zorgen voor een onveilige situatie. Roken jullie bijvoorbeeld in huis, of klimt je kleintje wel eens op schoot terwijl jij van een sigaretje geniet? Meeroken vormt een groot gezondheidsrisico voor peuters, het kan de longkwaliteit aantasten en vergroot de kans op het ontwikkelen van allergieën. We hebben de grootste gezondheidsrisico’s voor peuters in en om huis voor je op een rijtje gezet. Hoeveel aandachtspunten kun jij al afvinken? Ook hebben we voor je uitgezocht hoe er het best wordt gehandeld bij ongelukken en noodsituaties.
Koos Ritmeloos of strak in het regime?
Veel ouders hechten waarde aan routine binnen de opvoeding en hoewel dit zeker niet onbelangrijk is, heb je als ouder nu eenmaal niet altijd alles in de hand. De kunst is dan om de teugels te laten vieren en mee te bewegen met de waan van de dag. Een goed slaapritme is echter essentieel voor een bezige peuter en jij als ouder zult ze hierin moeten begeleiden. Zelf herkennen peuters de signalen van vermoeidheid en de gevolgen ervan meestal nog niet. Maar wat is dan een gezond slaapritme en hoe ziet een veilige kinderkamer eruit? Of er nu bij jullie thuis ruimte is voor onderhandeling over de bedtijden, of dat er strakke regels gelden, jij als ouder bent verantwoordelijk voor een goede nachtrust van je peuter.
Dat slapen zit wel goed, maar wat kan ik nog meer doen?
Natuurlijk kun je ritme en routine nog veel breder trekken dan alleen het slaapritme. Ook bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging, zoals het tandenpoetsen, in bad gaan en het voedingspatroon kunnen gebaat zijn bij enige vorm van routine. Door bepaalde structuur aan te brengen in je opvoeding went je peuter snel en zal hij zelfvertrouwen ontwikkelen om deze handelingen zelfstandig te gaan doen. Dit heeft een positieve uitwerking op de zelfredzaamheid van je peuter.
An apple a day…
Hoe gezond je je peuter ook opvoedt, soms ontkom je niet aan een flinke griep of oorontsteking. Niets is vervelender dan met lede ogen moeten aanzien hoe ellendig je kleine spruit zich voelt. Dan heb je natuurlijk ook nog de gevreesde waterpokken, waar bijna ieder gezin mee te maken krijgt. Ziekte hoort er nu eenmaal bij, maar wat doe je op het moment dat je kindje hoge koorts krijgt? In veel gevallen zal je kindje met een paar dagen goed opknappen, veel liefde, extra vitamientjes en kopjes (lauwe) thee zullen dan voldoende zijn. Toch is een bezoek aan de dokter soms nodig. Je mag een kind laagdrempelig paracetamol geven, maar raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts en wacht niet te lang bij koorts.
Wil je meer weten over de specifieke onderwerpen? Lees dan ook eens verder op de volgende pagina’s.
- De veelbesproken kinderziektes; welke kennen we en hoe ga je ermee om?
- Vaccineren kun je leren! Hoe zit het Vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid in elkaar en wat zijn je rechten als ouder of verzorger?
- Help, mijn kind heeft koorts! Alles over koorts bij kinderen en de beste manieren om temperatuur te meten.
- Hoe herken ik kindermishandeling en welke symptomen vertonen kinderen in de peuterleeftijd?
- De Kijkwijzer, die is er niet voor niets!
- Wij hebben een overzicht gemaakt van veilig peuterspeeldgoed!
- Borstvoedingmaffia: hoe zit het met de voor- en nadelen en is flesvoeding nou echt zo’n drama?