Dit blogbericht gaat over

Ontdekken wie je peutertje is: Identiteitsontwikkeling bij peuters

3 minuten leestijd
Peuter, meisje

Als peuter heb je nog geen eigen identiteit ontwikkelt. Je begint je pas net een beetje bewust te worden van de wereld om je heen en merkt dat er ook andere zijn. Tijdens de peutertijd ontwikkelt zich bijvoorbeeld het besef dat andere mensen ook gevoelens hebben en kan langzaamaan inlevingsvermogen ontstaan. Door deze ontwikkeling beseffen peuters ook dat ze zelf iemand zijn, gevoelens hebben en eigen gedachten hebben. Deze bewustwording is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een eigen identiteit.

Spiegelbeeld

Een belangrijk moment in het leven van een peuter, is het besef dat ze iemand zijn. Dat beeld kan letterlijk ook worden gezien in de spiegel. Op het moment dat een kind van 2 in de spiegel kijkt, dan zal hij of zij roepen: “Dat ben ik!”. Het besef dat jouw kind een eigen identiteit heeft en zelf iemand is groeit dan ook steeds meer. Ze ontdekken dat ze zelfstandig dingen kunnen doen en dat ze ook zelf kunnen ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Omdat de wereld van een peuter nog heel klein is, denken ze hierdoor wel dat alles draait om zichzelf. Al is het natuurlijk niet zo zwart-wit en egocentrisch als dat het lijkt.

Een eigen wil

De peuterpuberteit is een onderdeel van de peutertijd en draagt bij aan het ontwikkelen van een eigen wil. Kinderen leren om nee te zeggen en willen graag alles zelf doen. Ze willen alles proberen en als iets niet lukt of als iets niet mag, dan kunnen ze door frustratie boos worden. Het kan soms zelfs uitmonden in een driftbui met veel geschreeuw en gehuil. Als ouder hoef je, je dan geen zorgen te maken. Driftbuien en boosheid zijn onderdeel van de ontwikkeling van een eigen wil. Probeer jouw kind gerust te stellen en leg uit dat boos worden geen zin heeft.

Samen met anderen

Het echte besef dat er ook andere mensen zijn die gevoelens en gedachten hebben komt ongeveer vanaf een jaar of 3. Vanaf dat moment wordt het voor een kind makkelijker om zich in te leven in een ander. De peuter kan zich inbeelden hoe iets is of hoe iets kan voelen. Ze zijn zich hier bewust van en kunnen als het goed is ook beter emoties herkennen. Ziet jouw kindje iemand huilen, dan zal hij of zij bijvoorbeeld benoemen dat die persoon verdrietig is. De kans is dan groot dat ze willen helpen door te troosten. Echt rekening houden met de gevoelens van een ander en inleven in een andere persoon, is nog wel iets te vergezocht voor een peuter.

Biedt ondersteuning bij peuters

Als ouder is het belangrijk dat je de juiste ondersteuning kan bieden aan jouw peuter. De ontwikkeling van een eigen identiteit en inlevingsvermogen gaat met kleine stappen. Voor elk kind geldt een andere route en zal er verschil zijn in de mate waarin hij of zij zich ontwikkeld. Het is belangrijk dat je steun biedt door complimenten te geven als jouw kind iets goed doet of iets nieuws geleerd heeft. Wees geduldig en biedt de nodige veiligheid. Ga samen zitten en vertel over emoties en gevoelens.

Zelfvertrouwen

Door de juiste ondersteuning te bieden, stimuleer je niet alleen de ontwikkeling van een eigen identiteit. Jouw kind kan hierdoor ook zelfvertrouwen ontwikkelen en zelfstandiger worden. Liefde en positieve aandacht geven aan een kind is van belang om de ontwikkeling van sociale vaardigheden te stimuleren. Door het geven van complimenten en helpen als ouder zorg je voor een positief zelfbeeld. Als jouw kind op jou kan vertrouwen, dan heeft hij of zij ook een veilig gevoel. Dat heeft als positief gevolg dat jouw kind meer durft te ondernemen en zelf op ontdekking wil gaan. Hierdoor kan het kind beter een eigen identiteit ontwikkelen en zelfstandiger worden.

Tips en nieuws over peuters

kinderen met peutersteps

De peuterstep: Speciaal voor jonge racers!

Hallo ouders met kleine coureurs in de dop! Klaar om de wondere wereld van de peuterstep te verkennen? Of je peuter nu 2 of 3 ...
kind museum

Kleine onderzoekers: Het grote peutervriendelijke musea avontuur!

Hallo dappere ouders van de allerkleinste avonturiers! Het weekend staat voor de deur en jullie willen iets nieuws en spannends doen. Maar waarheen? Peuters zijn ...
cadeau speurtocht in huis voor peuters

Het grote peuteravontuur: Een cadeau speurtocht in huis!

Ahoy, dappere ouders van de meest energieke avonturiers in het land! Stel je voor, je peuter als de held of heldin van een spannende cadeau ...
Scroll naar boven