Luiers


Als je nog zo klein bent dat je in babyluiers past heb je geen problemen. Luiers zijn  te koop in bijna alle drogisterijen en supermarkten.  Ieder zichzelf respecterende winkelketen heeft wel een eigen merk luiers in het assortiment zitten. Wat zou het leuk wezen voor ons als dit type luiers gewoon wat groter werd gemaakt. Het lijkt mij het einde om een 'echte' pamper of libero te kunnen dragen. Helaas dat is niet mogelijk. Om de simpele reden dat die luiers er niet zijn!

Het mooiste zou zijn dat het hele pakket babyluiers in grote maten te koop zou zijn. Het lijkt me heerlijk om gewoon in de winkel een pak luiers te kunnen uitzoeken zonder dat je raar aangekeken wordt. Zonder commentaar een pak luiers kunnen kopen met hetzelfde kinderachtige motiefje als een echte pamper. 

Dit zal  wel een droom blijven denk ik. Het is een klein héél klein gedeelte van de mensheid wat luiers dragen prettig vind. En om daarvoor dan luiers te gaan maken (dure machines moeten kopen) dan, worden of de luiers veel te duur of er zou nooit winst gemaakt kunnen worden. Af en toe komt er wel eens een bericht dat binnenkort  de firma "pampers" op de markt komt met een luier in volwassen maten. Dit zijn geruchten. De firma die pampers op de markt brengt fabriceert al een luier voor volwassenen. Alleen het heet dan geen luier maar incontinentie (onvermogen om urine en/of ontlasting op te houden) verband

De mensen die deze verbanden gebruiken hebben andere eisen. Dat is natuurlijk wel logisch. Ik heb hele 'wilde' gevoelens bij luiers dragen. Terwijl iemand die incontinent is er  een gegronde (normale) hekel aan heeft als de verbanden op babyluiers lijken.

In de afgelopen periode is er toch een heleboel veranderd aan de luier. Veranderingen die ik niet allemaal even prettig vind. Ik heb vroeger dikke luiers gedragen. De billies waren toen net in opkomst. Daar werd al een hele hoop dikte uitgehaald.

Nu vallen de luiers van tegenwoordig helemaal niet met vroeger te vergelijken. De samenstelling van de luiers is anders geworden. Beter absorberend en dunner. Voor de baby's van nu een hele verbetering. Meer bewegingsvrijheid door dunnere luiers en drogere billetjes door een verbeterde absorptie van de luier.

Deze tendens wordt helemaal doorgetrokken in de incontinentie verbanden van nu. Het draagcomfort is sterk verbeterd. Nu moet je gaan zoeken naar dikkere luiers. Naar luiers die kraken bijvoorbeeld. Ik weet wel ik stel héél andere eisen aan een luier. Van mij mag het een luier wezen die op pampers lijken. De luier moet voor mij op een babyluier lijken De luier moet dik zijn, de luier moet een plastic buitenlaag hebben, de luier moet opvallen.

Nu kan je wel een paar trucjes uithalen. Je kunt heel makkelijk de luier dikker maken met inleggers aan de luier toevoegen. Je kunt zelf je katoenen luiers gaan maken. (of nog mooier, dat er iemand is die je erbij wilt helpen) Als je de papieren luier dikker gaat maken gaat er ook wat aan de pasvorm verloren van de luier. En natuurlijk dan ook wat van het fijne gevoel. Als de luier geen goede pasvorm heeft zit gewoon niet lekker. Een katoenen luier laat zich wat makkelijker dikker maken zonder dat het de pasvorm aantast. (als je de luier maar goed naar je lichaam vouwt en vornt) Om de luier een zeer babyachtig tintje te geven kun je de papieren luiers wat opfleuren door een paar stickers op te plakken. Leuker is het om katoen te kopen met babyprint en dit te gebruiken. Kinderachtiger kan je het gewoon niet maken.

Mijn favoriete luier is lekker dik, net als vroeger!

Peter©1999


Terug