Mannen in luiers


 

Jan Lenferink

Handelsmerk; een onberispelijk gesteven en gestreept overhemd. Een glas melk onder handbereik. Het programma RUR bracht hem een hele grote bekendheid. Het programma stopte. Jan Lenferink deed nog een aantal pogingen om een nieuw programma te maken wat RUR kon evenaren, maar dat heeft tot nu toe niet willen lukken.

Een programma wat Jan Lenferink heeft gebracht was in grote lijnen een perfecte kopie van de veelbesproken Jerry Springer shows. Zelfs de Amerikaanse producers van Jerry Springer hebben niet kunnen verhinderen dat het programma geen lang leven beschoren is geweest. Het programma is één seizoen op tv geweest.

In één van die spraakmakende programma’s (volgens Jan Lenferink zelf) is het luierfetisjisme aan de orde geweest, als ik het goed zeg, werd de titel aan die aflevering meegegeven; ‘mannen die luiers dragen’. Naar het schijnt is juist dat programma de uitschieter geweest in de serie afleveringen. Juist dat programma scoorde van alle onderwerpen uit die serie de hoogste kijkcijfers.

Over de invulling en uitvoering van dat programma wisselen de meningen sterk. De buitenstaander liet duidelijk merken het allemaal maar erg raar en vooral afwijkend te vinden. Binnen de groep luierfetisjisten waren ook verschillende meningen te horen.

Het varieerde van kritiek, (de vermomming en stemvervormers) die door de deelnemers aan het programma werd gebruikt. Tot aan een zekere waardering.

Het grote verschil met de Amerikaanse tegenhanger is zeker wel geweest dat het met een andere intensie, benadering werd gemaakt. Het bewust belachelijk maken werd nu gelukkig weggelaten, de deelnemers waren zelfs mensen die iets met ‘luiers dragen for fun’ hadden. Maar wat niet wegneemt, het grote taboe werd niet echt doorbroken, (te begrijpen, het onderwerp was daar te beladen voor). Mede door het onderwerp, misschien ook wel doordat de deelnemers beslist niet met een makkelijk en begrijpbaar verhaal kwamen. (Wat natuurlijk wel goed te begrijpen is. Als ik het zou moeten doen had ik het er beslist niet beter vanaf gebracht.) En helemaal het grote verschil, de mensen waren geen acteurs maar werkelijke mensen die er op de één of andere manier een fijn gevoel aan hebben door een luier te dragen. Al of niet in combinatie met babykleding.

Ik heb dat programma half gezien, het trok me niet zozeer. Ik heb er wel een waardering voor de mensen die het hebben aangedurfd om zich zo t presenteren. Ik had het niet gedurfd in ieder geval.

 

Peter©2001
 


Terug