Gek??????????


Ik kan best begrijpen dat mensen het maar een gek, vies gedoe vinden.

Het is niet een alledaags verlangen dat geef ik meteen toe. Voor mij is het een vorm van 'onthaasten'. We leven in een zeer snelle maatschappij. Een maatschappij die een druk op je schouders plaatst van presteren. En soms voel ik me daar beslist niet in thuis. Ik voel me daar dan zeer ongemakkelijk onder. En die druk ervaar ik als een naar, strak zittend, bijna niet passend corset.

Ik ervaar mijn verlangen als een pure ontspanning om even te vluchten uit het 'normale'. Heerlijk vind ik het om even te doen dat ik 'klein' ben. Lekker spontaan dingen doen die anders niet gaan. Het is voor mij een zeer ontspannend gevoel om een luier te dragen. Een hele last valt dan weg van me.

Het is niet zo dat ik het als een vlucht zie of zo, of een 'droomwereld' om me heen aan het bouwen ben. Ik sta (vind ik zelf) met mijn beide benen op de grond en ik kan me héél goed handhaven.

Ik vind het 'gekker' dat geweld in onze maatschappij zo een beetje geaccepteerd wordt. Als een normaal aanvaardbaar risico gezien wordt. Tenminste die indruk krijg ik wel héél sterk. Het is toch niet normaal dat wanneer je uitgaat, (gezellig met vrienden gaat drinken), of een voetbalwedstrijd bezoekt uit voorzorg maar een mes bij je steekt  voor het geval 'je weet maar nooit'?

Of dat je het risico loopt klappen op te lopen omdat je ehhhhhhhhhhh, misschien net op een verkeerde tijdstip, op een verkeerd moment iemand tegenkomt die wat doet om je te kwetsen, pijn te doen? Dat vind ik niet normaal.

Als je er een ander patroon van leven op na houdt, is het toch niet een reden om vogelvrij verklaard te worden?  Dat vind ik  'raar'. Als je 'anders' bent dan de gemiddelde middenmoot, heb je toch ook rechten om jouw eigen stijltje van leven te leiden? Ik heb soms het idee dat een dader op meer clementie kan rekenen (en zelfs krijgt) dan een slachtoffer. De rol van het slachtoffer wordt héél gauw afgedaan als een geval van 'jammer', 'puur domme pech', terwijl een dader omringd wordt door allerlei instanties die gaan proberen om de frustaties van waaruit gehandeld is bij de dader weg te nemen?

Dat vind ik belachelijk.

Je hoort elkaar met respect te benaderen. Gewoon iemand benaderen zoals je dat zelf ook graag zou willen. Ik zeg er nu wat van als er om me heen gescholden word. Ik accepteer dat niet meer. En het gekke? Zelfs dat wordt als belachelijk gezien. Er wordt je dan verweten dat je op een 'kamikaze' achtige manier bezig bent.

Dieper kan je niet zinken dacht ik. Je komt uit voor een mening en tegelijk teruggefloten dat het onverstandig is om dat te doen!


Terug