Gevaarlijk?


Misschien hebben we dat ons allemaal wel eens afgevraagd; waar dat gevoel voor die luiers toch vandaan moet zijn gekomen. Het moet toch een oorsprong hebben.

Ik ben op onderzoek gegaan op internet en in de bibliotheek. Ik ben tot de conclusie gekomen dat er héél weinig over bekend is. Veel ‘giswerk’ wat dan weer onderbouwd wordt met allerlei theorieën, maar een echte aanwijzing met een voor mij begrijpelijke en vooral aannemelijke onderbouwing. Helaas, niet gevonden.

Wel bekend is dat dit gevoel voor luiers onder de ‘fetish’ groep valt. Met een mooi woord, ‘parafilia’ en als je dit gaat opzoeken in een woordenboek of encyclopedie wordt je er vaak niet echt blijer van. Het roept vaak meer vragen op dan er beantwoord worden.

De ‘vader’ van de psychiatrie onze grote vriend Freud wist te vertellen dat fetish vrienden behept zijn met een abnormaal seksueel gedrag. En (helaas) véél mensen zijn het nog steeds met hem eens, ondanks dat verschillende studies er toe hebben bijgedragen dat er wat genuanceerder gepraat wordt door mensen die seks (en al de variaties daarin) als ‘vak’ / ‘professie’ hebben gemaakt. Pikant te vertellen is misschien dat verhoudingsgewijs het beleven van een fetish meer onder de hoger opgeleiden te ontdekken valt dan de lagergeschoolden. (Nu zegt dit helemaal niets natuurlijk, misschien dat het opvalt omdat deze mensen 'misschien' wat meer bij machte zijn om hun gevoelens te durven/kunnen tonen en wat makkelijker onder woorden kunnen brengen).

Een theorie is dat in de puberteit waarin lichamelijk veel gebeurt, onder bepaalde omstandigheden een voorliefde kan ontstaan voor een voorwerp, geur, materiaal, geluiden en veel meer dingen die een seksuele prikkeling kunnen veroorzaken. Soms kan dat zover gaan dat men niet meer buiten dit materiaal kan om tot een geslachtsdaad te komen. In deze gevallen wordt er dan gesproken van een ‘parafilia’. Het nodig hebben van een prikkeling die gezocht moet worden in een bepaald voorwerp, geur, geluid om tot een geslachtsdaad te komen. Er wordt van abnormaal seksueel gedrag gesproken als degene die behept is met een fetish, dit als hinderlijk gaat ervaren. En om een aantal op te noemen, leer, rubber, helmen, maskers, zweetvoeten/schoenen/sokken, gedragen ondergoed, panties, vrouwenkleding en ik weet in Zweden van een mevrouw die iets heeft bij ‘guilliotines’(die hakgevallen).

In ons geval, een voorliefde voor luiers, gaat ook wel eens de theorie de ronde dat er al veel jonger iets mis gegaan moet zijn. Dat deze voorliefde te herleiden zou zijn naar een verkeerde vorm van ‘zindelijkheidstraining’. Normaal geeft een kind aan wanneer het er zelf aan toe is om zindelijk te worden. Maar helaas geven ouders (vaak onder druk van de omgeving) vaak de kinderen geen tijd. En kan wel eens leiden tot een soort van competitiesfeer waarin de inzet erg hoog is. Veel prestige hangt ervan af. Voor ouders, een bevestiging voor de omgeving dat ze verschrikkelijk goed aan het opvoeden zijn. Valt wel op dat er wel eens geluiden opgevangen worden, ‘nou, die van mij was al met 13 maanden overdag droog’. En veel ouders zitten dan ongemakkelijk te schuiven op hun stoel en vragen zich vertwijfeld af wat er bij hun nu allemaal fout gaat. Thuis wordt het kind geprest om toch maar vlug op de pot te gaan en dat levert wel eens een berg negatieve spanning op. Kind wat misschien niet goed begrijpt  wat er van hem of haar verlangt wordt, of erger, dat het kind er misschien nog helemaal niet lichamelijk, geestelijk aan toe is om aan de competitiedrang van de ouders mee te doen.

En wat dan nog vervelender kan zijn dat ouders hun kroost gaan straffen, zo in de sfeer als je dan klein wilt zijn moet je maar een luier om. Dit kan héél vernederend voor een kind zijn en misschien later gevolgen hebben dat sommige van deze kinderen op de latere leeftijd deze prikkeling weer gaan opzoeken. En er zeer ongelukkig door kunnen worden.


Terug